MØTER / SOMMERTUR


16.07 2018 SOMMERTUR 2018 - Bratteklev Skipsverfts museum 

Sommerens tur gikk til Bratteklev Skipsverfts museum på Tromøya. Vi fikk vandre gjennom skipsfartshistorie fra 1870 årene på et tilnærmet komplett gammelt skipsverft, et unikt stykke norsk skipsfarts- og kulturhistorie.


Vi var ca 30 med på turen og ble tatt imot av 3 flinke guider. Verftet ble startet av Ole B. Sørensen (1816 - 1916) , hans første skute ble sjøsatt i 1879. Det ble i alt bygd 14 seilskuter og 3 dieseldrevne båter, den siste bygd i 1924. Det ble drevet virksomhet der frem til 1984, da ble selskapet oppløst ved en styrt avvikling. Hadde imidlertid skip i opplag frem til 2007. Skipsverftet ble fredet av Riksantikvaren i 1993 og i dag er det et samarbeid mellom familien Sørensen, Arendal kommune og Fylket som sørger for å holde bygningene vedlike og holde det åpnet for publikum. 

Fra Bratteklev gikk ferden videre med buss til Bjellandstrand gård der vi fikk servert en deilig middag, på menyen stod ovnsbakt laks med alt tilbehør. Driverne, Jon og Unni Ramsvatn, fortalte litt om stedets historie, gården ble bygd allerede omkring 1640. De hadde nå drevet restaurant i 13 år og hadde stadig nye planer. Vi fikk også tid til en liten rundtur i den flotte rosehagen. Et sted det absolutt er verdt å besøke igjen.

Oddvar P
24.07 2017 Sommertur 2017 - Z-Muset

Sommerturen i år gikk til Z– Museet, Treungen. Med pent vær, og full buss, ble det en trivelig og en stemningsfull tur.
Og når Oddvar Pedersen og Geir Nylen, - fikk flyt i serveringen, med stadig «beskjedent» påfyll, ble det en trivelig tur til Treungen.
Foto: Oddvar Pedersen og Tore L. Dalen.


18.07 2016 Sommertur 2016 - Sjøfartsmuseet i Grimstad

Turledere: Oddvar Pedersen og Geir Nylen

Årets sommertur gikk med buss til Sjøfartsmuseet i Grimstad. 33 medlemmer , ledsagere og gjester møtte opp, og det var en meget fin stemning på turen vestover. Komiteen sørger for at ingen gikk tørste fra bussen i Grimstad.
Frode Mindrebø fra museet orienterte om institusjonen og om sjøfarten i fylket. Museet, som ligger i Hasseldalen med fin utsikt mot Vikkilen, ble åpnet i april 2015. I Hasseldalen har det vært verft og rederivirksomhet i 150 år.
Vi fikk en oversikt over hvordan man i fylket greide, eller ikke greide, overgangen fra seilskib til dampskip og så en flott utstilling.
Etter omvisning og rundtur i museet ble det servert deilig ørretrett med tilbehør, fra restauranten Smag og Behag.
De gamle seilskutene var flotte skip, og god skibsbyggerkunst.

Og så var det å sette seg i bussen, og starte hjemturen. Gjester uttrykte stor takk til klubben generelt og tur-komiteen spesielt for en flott tur.

Svein Jordahl20.07 2015 Sommertur 2015 -  "Kuben” Aust Agder Museum

Til” Kuben” Aust Agder Museums nye storstue i Arendal. Bespisning på Tyholmen Hotell.
Tilstede: Til sammen 31 deltagere med ledsagere og venner av Rotary

Vi møtte opp på Rutebilstasjonen kl.16.15 og satte noe forsinket kursen mot Arendal. Sola skinte og stemningen var lun og hyggelig i bussen.

Vi ankom museet som avtalt, og ble møtt av Fie Skaar Trysnes som ønsket oss velkommen og geleidet oss innover til heisen, som brakte oss oppover i etasjene. Her fikk vi først en innføring i museets historie fra dannelsen i 1832, og til åpningen av” Kuben” 21.november 2014. Museet er et av de eldste i Norge (nr. 3 i rekken) Det inneholder ca. 45.000 gjenstander, ca. 5.000 bind med bøker Og 8.000 meter arkivmateriale - Bygget, er et av Norges største passivhus og har kostet ca. 330 mill. Museet er et Inter – kommunalt selskap, eid av fylkets 15 kommuner. Fra 1-1-15 er navnet Aust-Agder Museum og Arkiv” Kuben”

Vi ble delt i 2 grupper anført av Fie Skaar Trysnes og Kristoffer Vadum. Turen gikk gjennom utstilling om barndom fra 1910, 1960 og 1990, til en samling av gjenstander av tre som flettede kurver, ølboller, oppbevaringstønner og fiskeredskaper. Vi fikk også en grundig innføring i Snorres kongesaga og den betydningen denne hadde for nasjonsbyggingen før og etter 1814. Ca. kl. 19 forlot vi museet og ble kjørt ned til Arendal sentrum og Tyholmen Hotell. Herventet dekket bord med utsikt over fjorden. Samtalen gikk livlig og vi fikkservert kremet fiskesuppe av topp kvalitet. Trygve E. tok ordet og vi skålte for Oddvar som hadde mye av æren for organisering av turen. Han var dessverre ikke med oss, men koste seg på ferie i  Undertegnede fikk kokkene ut i spisesalen og vi gav dem er solid klapp som takk for maten. Når mat og kaffe var inntatt var det tid for hjemtur.

Undertegnede fungerte som reiseleder etter beste evne, og vi var tilbake i Tvedestrand ca. kl. 21.45.

Geir N.


21.07 2014 SOMMERTUREN 2014 - Kragerø

I alt 32 ble med på årtes sommertur, i et strålende sommervær. Dette var den 29. turen i rekkefølge. Årets utflukt gikk med buss til Kragerø og på veien, dit ble gjestene servert litt forfriskende drikke. Noen valgte vin, andre en pils eller farris. Vi ble satt av på torget i Kragerø, lenger kom ikke bussen i de trange gatene. Men derfra var det kun et par hundre meter å gå til avtalt møtested ved byens gamle rådhus., en markering av 150 år siden Munch ble født. .Der møtte vi omviseren Katja Cecilie Ræder Aarflot. Hun jobbet i det daglige som freelance-journalist og kunstner, men hadde også vært prosjektleder for det store Munchjubileet i 2009 i Kragerø, samt leder for "Munch 150" i 2013.
Katja tok oss med på en vandring rundt i Kragerø, i Munch's fotspor. Han malte mange bilder i sin korte periode i Kragerø, og flere av disse var det satt opp en kopi av på steder der bildene var blitt malt. Ruten gikk gjennom små, trange veier / gater, som vanlige turist neppe hadde besøkt på egenhånd. Katja hadde utrolige kunnskaper om Munchs liv og arbeider, og det ble en meget lærerik og interessant vandring. Hun fortalte også inngående om alle bildene vi fikk se på turen. De mest kjente var kanskje "Solen" som i dag henger i Universitetets aula i Oslo, "Galopperende hest", "Oppover bakken med kjelke" og "Vinter i Kragerø". Hele rundturen tok snaue halvannen time.

Se artikkel i Rotary Norden nr 6 2014


15.07 2013 SOMMERTUREN 2013 -  Torungen fyr

Det ble en meget vellykket sommertur til Store Torungen fyr mandag 15. juli, med hele hele 41 deltagere med. Været klaffet perfekt selv om det var litt mye vind på turen ut til fyret, men utover kvelden løyet vinden og det ble en uforglemmelig aften der ute i havgapet.

Vi ble tatt imot av «Mr. Torungen Fyr» himself, Knut Mørland. Han hadde rigget til i båtbua, riktig maritimt og hyggelig, utendørs hadde vi nok i starten fått problemer med å holde på både vinglass og fiskesuppe, en fiskesuppe som for øvrig smakte fortreffelig. Knut fortalte mange historier fra mye av det han hadde opplevd de 9 årene han har bodd der ute, det være seg avsløring av smugling eller redningsaksjoner ifm båter som hadde fått motorstopp eller andre problemer. Han kom også med en gode forslag til matoppskrifter der selvsagt fisk (makrell) var den viktigste råvaren.

Det ble også omvisning på øya, til husene som Turistforeningen leier ut og ikke minst en tur til topps i fyret. Det var langt opp, 121 trappetrinn, for enkelte av oss ble nok pulsen noe høy. Utsikten var bare utrolig og et strålende vær gjorde det hele nesten magisk. Knut fortalte litt om fyrets historie, og neste år skulle det feires 100 års jubileum, da håpet han at de også skulle få i gang tåkeluren igjen. Den ble stoppet en gang på 80-tallet.

Kvelden ble avsluttet med en kopp kaffe før vi ble fraktet tilbake til Arendal og med buss videre til Tvedestrand, der vi ankom litt over kl 22.00. Det var storfornøyde gjester vi tok farvel med på Rutebilstasjonen denne kvelden. Og som en sa ; Dette har vært en sommertur utenom det vanlige, kjempeflott. Vi lokale er hjertens enige. Og så håper vi alle også blir med neste år…

Se artikkel i Rotary Norden nr 6 2013

Oddvar P


16.07 2012 Sommertur 2012 - Nøgne Ø bryggeri

Møtested: Den Nøgne Ø., Rygene.
Møteleder: President Mads og turkomiteen.
Program: Sommertur til Den Nøgne Ø,
Fremmøte: 55%

Turen gikk fra rutebilstasjonen i Tvedestrand i 2 busser med 52 deltakere. Vi har vel aldri vært så mange, men så var turvalget til Den Nøgne Ø også svært populært. Selskapet ble stiftet i 2002 og produserer i dag over 40 forskjellige ølsorter. I 2010 var produksjonen over 400 000 liter og eksporten rundt 30% til andre land som USA, England og Skandinavia. Vi fikk en flott omvisning med prøvesmaking av 6 forskjellige øltyper med tilhørende smaksprøver av ost, kaviar, pølse, kjeks og sjokolade. Alt smakte fortreffelig og stemningen ut over kvelden var stigende. Etter rundturen i fabrikken var det mulig å få kjøpt en kasse med 6 forskjellig øltyper vi kunne ha med hjem til videre prøvesmaking. En vellykket sommertur både for sommergjestene våre og for oss faste medlemmer.

Bjørn Walle


Sommertur 2010 - Kvipt Fjellgård

Klubbens 25. sommertur gikk til Kvipt Fjellgård i Øvre Birtedalen  hvor vi fikk reise tilbake til 1600-tallet.

Se artikkel i Rotary Norden nr 6 2010
Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Rotarykjelleren,
Adresse: Hotellkleiva 2
Postnummer: 4900
Sted: Tvedestrand
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no

 

Klubbens møter:

Rikets tilstand

2023-01-30 18:30 - 19:30

Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...